fredag 23 november 2012

Borta bra men Ngamwanza bäst!

Efter drygt en veckas frånvaro från Ngamwanza blev vi varmt mottagna då vi kom tillbaka igår, torsdag förmiddag. Även om två-timmars matatufärder och ugali och böngryta kommer ta ett tag att åter igen vänja sig vid så kändes det väldigt bra att få träffa barnen och personalen på skolan igen!

Förra veckan, innan vi begav oss på semester, följde Bengt med till skolan. Med sig hade han projektor och dator skänkta från Sverige, samt strumpor till alla barnen, en hel del bollar, gosedjur, skor och fotbollskor.

Igår tog vi alltså med oss projektor och dator till skolan och den första timmen gick åt till att koppla allt, hitta eluttag och förklara hur allt fungerar. Efter det var det dags för den efterlängtade filmstunden. Sedan vi berättat att det blivit skänkt en projektor har både barnen och personalen varit lite smått lyriska, och igår var då stunden äntligen inne. Efter att ha gjort i ordning Ngamwanza Cinema i det största klassrummet, med mattor och tyger för fönstren och plaststolar på rad satte vi igång Madagaskar. Då DVD-filmer i Kenya i de allra flesta fall är piratkopierade så fungerade filmen sådär och efter ungefär halva fick vi byta. Men att ens ha möjligheten att få se film på en stor skärm på väggen, på skolan, var för de allra flesta barnen helt otroligt!
Idag har vi spenderat halva dagen på Kenyatta hospital, då Matilda de senaste dagarna har haft hög feber, frossa och mått allmänt dåligt. Först tänkte vi stanna hemma och hoppas att det skulle gå över av sig själv men efter påtryckningar från Lydia och sjukvårdshemsidorna på Internet som sa "får du feber i ett malaridrabbat land, besök sjukhus omgående" så begav vi oss trots allt. Efter att ha tagit blodprov, kollat blodtryck och skickats mellan reception, undersökningsrum, tält, betalstation, nytt undersökningsrum och fått höra "Oh, it's definitely malaria" var det bara till att sitta och vänta för att få det slutgiltiga resultatet. Strax innan åtta fick vi en lapp tillbaka med texten "No malaria parasites found". Bara att vända hem igen alltså och vara glada att vi slapp den extra kostnaden, även om fyra och en halv timma på sjukhus i onödan inte är det allra roligaste sättet att spendera en fredag.

Nu vilar vi upp oss i helgen och hoppas att båda två är helt friska tills på måndag och även i fortsättningen!

Kwaheri!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar