fredag 30 november 2012

Skolavslutning, kaos och ett riktigt äventyr

Innan ni börjar läsa: Nu börjar det närma sig jul och julklappar, som ni vet kan ni köpa av oss! Se Hantverk för en god sak. Det har dessutom trillat in lite nya produkter, presentkorgar i jättefina masaityger och bananblad (finns också i andra former, som hjärtan och små askar), mönstrade brödkorgar gjorda av bananblad (ej på bild) och nya korgar med läderkant i större storlekar. 


Nu till dagens inlägg. I förrgår kväll fick vi ett samtal från Lydia där hon sa åt oss att inte komma till skolan dagen efter då det skulle pågå en strejk i Nairobi. Den 1 december införs nya regler angående trafiken där man får höga straff om man kör vårdslöst. Om matatuförarna skulle fortsätta köra som de gör skulle i stort sett alla få böter på motsvarande cirka 65000 kr eller två år i fängelse. För förarna innebär alltså de nya reglerna att de behöver ändra hela sitt sätt att arbeta och de har nu gått i strejk. Detta gör att människor inte kan ta sig till sina jobb och tusentals personer vandrar längs med gatorna. De chaufförer som trots allt kör dras i många fall ut ur sina fordon av de strejkande chaufförerna och ett allmänt kaos råder i stan.

Igår stannade vi därför hemma men i morse bestämde vi oss för att trots allt försöka ta oss till skolan. Då det är fredag är det nämligen akrobatik på Ngamwanza, något som vi missade förra veckan då vi var på sjukhuset. 

Morgonen började bra, för ovanlighetens skull fanns det alltså inga matatus på vägarna och trafiken rullade på i helt okej takt. Efter att ha tackat nej till bussar för fem gånger priset en vanlig dag lyckades vi tillslut komma på en buss in till stan. Efter ungefär en kvart märkte vi hur folk på bussen oroligt började resa på sig och när vi tittade ut genom fönstret såg vi en mobb av strejkande matatufolk som sprang mot vår buss. Beväpnade med tillhyggen knuffade de ur chauffören och tvingade av alla på bussen. Innan vi förstått vad som hände hade paniken hunnit komma, kommer de råna oss? Ska vi försöka gömma kameran? Adrenalinet pumpade. 

Efter att ha fått av alla lät dem dock bussen fortsätta och vi hade inte så mycket val annat än att börja gå ner mot stadskärnan. Att behöva gå några kilometer kändes trots allt lätt hantera i jämförelse med att ha trott att vi skulle bli rånade. På väg in till stan fick vi dessutom sällskap av en väldigt trevlig kvinna som vi började prata med och som vi sedan gick tillsammans med i stort sett hela vägen fram. 

Väl framme vid Railways fanns kanske inte särskilt oväntat inga matatus över huvud taget och likt gamar väntade motorcyklarna vid trottoarkanten för att köra människor som nu inte längre hade något transportmedel till jobbet. Att ta en motorcykel till Rongai från Nairobi känns inte som det allra säkraste då man inte har någon hjälm, förarna kör så snabbt som möjligt sicksack mellan bilköer och ingen i Kenyas trafik lyder reglerna. På grund av akrobatiken kände vi ändå att det var värt att lägga en hel del extra pengar och riskera vår säkerhet för att ta oss till Rongai. Efter den snabbaste turen hittills kom vi fram till Ngamwanza.

Något vi borde ha tänkt på är att det inte är alla som kan ta sig ut till Rongai och Charles, akrobatikläraren var en av dem. Alltså fick vi inte se någon akrobatik idag heller. Besöket kändes ändå inte lönlöst då skolterminen tar slut officiellt idag och vi fick vara med på skolavslutningen. De barn som gjort bäst ifrån sig på de nationella proven belönas med gåvor, till exempel muggar och bunkar som kan användas hemma. Tillsammans med Lydia och några av lärarna hade vi också handlat läsk och annat gott för att fira lovet. Självklart var det också lite extra sång och dans. 


På hemvägen skippade vi motorcyklar och tog istället taxi som vi fick billigt då det är Lydias vän. Om strejken håller i sig måste vi fundera om vi kan bo kvar i Nairobi eller istället flytta ut till Rongai de sista tre veckorna. Vi väntar över helgen och ser hur det utvecklar sig samt letar efter eventuellt boende. Först är det dock fredagsmys! 


 
Kwaheri! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar